top of page

Tobø Fisk: 50 år på samme arbeidsplass


- Her ska æ ikke i land! Det hele startet i 1969. Oddbjørg Olsen, som den gang var 18 år gammel, kom reisende fra Røst i Lofoten til Havøysund for å besøke sin onkel. At hun skulle bli værende der, var ingen selvfølge. Ankomsten til Havøysund imponerte ikke, og Oddbjørg husker godt førsteinntrykket stedet gav:

- «Her ska æ ikke i land!», sa jeg til hun jeg reiste sammen med. Men min onkel beroliget meg med at Havøysund var mer enn bare Halvika som var det jeg så i innseilinga med hurtigruta. Så da gikk jeg i land likevel. Jeg pakket kofferten for å reise hjem noen ganger de første ukene, men så ble jeg nå gift da etter hvert, og her er jeg, 51 år etter, mimrer hun.

Oddbjørg fikk seg snart jobb i fiskeværet. Etter å ha vikariert litt i butikk og barnehage, ble hun i 1970 ansatt ved Havøysund Fiskarsamvirkelag. Her kjørte hun lønn for ansatte som var tilknyttet fiskebedriften like ved hurtigrutekaia. Og tross det dårlige førsteinntrykket bare noen måneder tidligere, skulle Strandgata 105 bli hennes arbeidssted de neste 50 årene. For selv om arbeidsgivere og ansatte har både kommet og gått, har Oddbjørg holdt stand hele veien.


- Dette, det er mitt - Jeg kjenner anlegget som min egen bukselomme. Det har vært ulike eiere gjennom tiden. Men jeg bruker å si at eierne kan hete hva de vil, men dette, det er mitt, forteller hun med overbevisning.

For etter at Fiskarsamvirkelaget gikk konkurs i 1987, har både Havøysund fiskeindustri og Vestfinnmark Fiskeindustri stått som eiere og driftere av anlegget. Inntil Tobø Fisk AS overtok lokalitetene i 1997. Og alle har de minst tre ting til felles; de har holdt til i Strandgata 105, de har tjent sine penger på fisk, og de har hatt Oddbjørg som trofast ansatt på kontoret.

- Jeg kjente Tor Bjarne Stabell og Børge Johansen som startet Tobø Fisk, for de jobbet begge her da Vestfinnmark Fiskeindustri var eiere av stedet. Men jeg var her 20 år før dem, forteller Oddbjørg, mens hun tenker tilbake på tiden som har vært.


Husmorskiftet - Det er mye som har forandret seg når man tenker over det. Vi startet med å ha kontor i kjelleren til disponentboligen over veien her, og alt arbeidet med lønn og regnskap var jo manuell jobb. Så automatiserte man litt etter litt, både på kontoret og i produksjonen. Og vi har produsert mye forskjellig mens jeg har vært her. Vi har hatt både rekefabrikk og trandamperi her i tillegg til dagens filetfabrikk og fiskemottak. Og vi har faktisk produserte både fiskemel, friterte fiskeburgere og fiskenuggets. Fiskenuggetsene var gode, mimrer hun.

På det meste, da det var full produksjon året rundt på anlegget, var Oddbjørg ansvarlig for å kjøre lønn for 150 fast ansatte. Det er langt mer enn i dag. Nå er det 12-13 fast ansatte ved anlegget, selv om det kan være rundt 100 arbeidere i sving i sesong.- Herregud, jeg husker den tida da vi hadde alle båtene som kom fra Lofoten oppover hit. Hele sundet lå fullt av båter, og man kunne nesten gå tørrskodd over. Mange ganger hadde vi så mye fisk at vi måtte ta inn det vi kalte «Husmorskiftet». Det var husmødrene som gikk hjemme med barn. De kom på jobb for å ta unna fisken det øvrige mannskapet ikke klarte produsere unna. Men så kom kvotene, og med det også mindre fisk. Nå er det jo nesten ingenting igjen, forteller hun.


- Det handler om å se alle I dag er Tobø Fisk i stor grad en sesongbedrift, hvor hovedsesongen strekker seg fra januar til mai. Sesongarbeiderne kommer i all hovedsak fra Polen, men slik har det ikke alltid vært ifølge Oddbjørg. Først kom finnene til Havøysund for å ta del i sesongarbeid på sommertid. Så var det svenskene som tok over. Først i 2008 kom de første to polakkene til Tobø Fisk. Og beskjeden fra Oddbjørgs sjef Tor Bjarne var klar; disse skal behandles på lik linje som de norske! Det tror Oddbjørg er årsaken til at mange kommer tilbake år etter år. I 2019 var det nesten 60 utenlandske arbeidere som tok del i sesongarbeidet ved Tobø, og blant dem var også de to første polakkene. Alle kjenner de godt til "ho Oddbjørg".

- Jeg har jo hatt ansvar for regnskap og lønn. Men det er ingen som blir overrasket om de møter meg i klesvasken, oppvasken eller i boligene hvor våre arbeidere bor for å gjøre klart til nye ansatte. Det er ingen som har kommet hit for å arbeide i sesongen uten at jeg har stått og tatt imot dem, om det har vært tidlig eller seint. Det handler om å se alle, forteller Oddbjørg, og legger til at hun ofte får høre fra arbeiderne at de håper de får se henne neste år når de reiser hjem ved sesongslutt.

Og jobben med å følge opp og hjelpe sesongarbeiderne har ikke blitt enklere med årene. Før hadde de både politistasjon og likningskontor i Havøysund. Nå må man til Hammerfest eller Alta for å ordne seg både skattekort, arbeids- og oppholdstillatelse. Det betyr en hel dagsreise for personer som gjerne verken snakker engelsk eller forstår seg på norske registreringsskjema på nett.


- Man føler jo et ansvar for folket - Før i tiden var det nok at de tok med seg arbeidskontrakten sin og gikk ned på likningskontoret her nede. Nå må vi hjelpe dem å booke seg time på nett og sørge for at de kommer seg dit de skal. Vi som bor her vet jo hvordan det er når man skal komme seg til Havøysund i januar, med uvær og stengte veier. Men vi har hatt ansatte som har dratt avgårde uten både telefon og mat. Jeg har derfor flere ganger måttet be kjentfolk i nabobygdene om å se etter dem for å få dem trygt tilbake. Man føler jo et ansvar for folket, forteller Oddbjørg.

Så hva er så hemmeligheten bak 50 år ved samme arbeidsplass? Oddbjørg er ikke i tvil om at det hele bunner i motivasjon og arbeidslyst;

- Jeg har jobbet hele livet. Det er ikke pengene som har gjort at jeg jobba, men det at jeg har likt å jobbe og trivdes her, avslutter den spreke 69-åringen før hun haster videre til nye oppgaver som må løses.Oddbjørgs arbeidsgivere i Strandgata 105 i Havøysund:

  • 1970 - 1987: Havøysund Fiskarsamvirkelag

  • 1987 - 1988: Havøysund Fiskeindustri AS

  • 1989 - 1997: Vestfinnmark Fiskeindustri AS

  • 1997 -         : Tobø Fisk AS

Oddbjørgs favoritt sjømatmåltid: Rødsei og lutefisk!


159 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


NYHETER FRA TOBØ FISK

Siste nytt fra Tobø Fisk As

bottom of page